In een tijdsbestek van amper drie maanden is het 5.500 m2 tellende dak van TCN’s Data Hotel Groningen getransformeerd van zwart naar wit.
De nieuwe, helder witte, reflecterende toplaag moet warmte buitenhouden. Deze evolutie houdt volgens onderzoek van TUV een verschil van 35 graden in ten opzichte van traditionele dakbedekking en maakt het Data Hotel dus veel duurzamer
Het is algemeen bekend dat datacenters veel energie gebruiken voor het koel houden van de opgeslagen ICT apparatuur. Het verminderen van het energieverbruik van koelinstallaties is dan ook een belangrijk aandachtspunt. Er wordt echter weinig aandacht besteed aan de effecten van het ontwerp van het gebouw op de totale energielast. TCN brengt hier verandering in. TCN houdt namelijk in ontwerp, ontwikkeling en bouw van haar Data Hotels nadrukkelijk rekening met de invloed van het gebouw op het gehele energieverbruik.
Kees Loer, eindverantwoordelijk voor ontwikkeling van TCN data hotels, zegt hierover: “De theorie is simpel: die leert ons namelijk dat er in een gebouw minder gekoeld hoeft te worden als er minder warmte het gebouw inkomt. Dat is voor TCN aanleiding geweest om Data Hotel Groningen van een witte toplaag te voorzien. Door het witte dak wordt warmte gereflecteerd en blijft het binnen koeler.”
Experimenten met dak- en gevelbekleding zijn bij TCN niet nieuw. Zo is de huidige ontwikkeling een doorontwikkeling van de dakbedekking van TCN’s Data Hotel in Eemshaven. Toen dit Data Hotel met een dakoppervlak van 18.000 m2 in 2007 werd ontwikkeld was lichtgrijze dakbedekking het hoogst haalbare. De werkelijke PUE (Power Usage Efficiency) is mede door toedoen van de lichte dakbedekking lager dan 1,4 en daarmee behoort Data Hotel Eemshaven tot de energie-efficiëntste datacenters van Nederland.
TCN is met meer dan 30.000 m2 Data Hotels in onder andere Groningen en Eemshaven een grote speler in de datacenter markt. TCN is actief deelnemer aan diverse duurzaamheidsprogramma’s, zoals MJA3 en de EU code of conduct, en is TCN organisator van seminars die de aandacht moeten vestigen op “Green IT”. Eerder was TCN initiatiefnemer van het drukbezochte “Green IT meets Green water” seminar, waar waterverbruik in datacenters onder de aandacht werd gebracht.
TCN
TCN is vanaf 1994 actief als de dappere en speelse hond van het Europees vastgoed. Door onze flexibele benadering zijn we, ook in de huidige markt, steeds in staat verrassende plekken te bedenken, te maken en vooral te onderhouden.
TCN transformeert bestaande gebouwen en gebieden tot comfortabele, functionele en veilige leefomgevingen. Wij doen dat op basis van co-creatie met gespecialiseerde partners. Door de integrale benadering van onze projecten, namelijk conceptontwikkeling, realisatie, beleggen en het managen van projecten, zijn wij langdurig betrokken bij onze projecten.
TCN wordt gevormd en gemaakt door 175 medewerkers en heeft projecten in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk en Rusland.