Pijn en vertrouwen

21-08-2012


Het blijft sukkelen met de woningverkopen en met de waarde van woningen in ons land. Volgend jaar nog eens 3 tot 5% minder. ING voorspelt dat binnenkort 25% van de woninghypotheken onder water zullen staan. Dat is een ernstige zaak, want het betekent dat woningeigenaren bij een verkoop met een restschuld blijven zitten. Het betekent ook dat mensen die verkopen vaak geen eigen middelen meer hebben om een andere woning te kopen, zeker als de banken juist nu meer eigen vermogen vragen.

Dus minder kopers op de markt, dus nog minder vraag. Kortom, het wordt erger voordat het, ongetwijfeld eens, weer de goede kant op gaat. De vraag is hoe kom je hier uit en wie gaat het zetje de goeie kant op geven? Maatregelen van de overheid, zoals de verlaging naar 2% overdrachtsbelasting heeft minder geholpen dan we dachten. Uiteindelijk moet de oplossing uit onszelf, het collectief van huiseigenaren komen.

Het gaat uiteindelijk om de bereidheid te verkopen tegen een lagere prijs dan u op dit moment lief is. Er is altijd ergens een punt waar de markt weer op gang komt en we zitten een beetje tegen dat punt aan te hikken, zo voel ik. Het staat op kantelen, het heeft nog even een zetje nodig. Nu hebben Nederlanders in het algemeen moeite hun vraagprijs te laten zakken. Meestal omdat we bang zijn om als de domoor te worden gezien, omdat je te goedkoop verkocht hebt. Ik heb begin 2008 mijn makelaar het mes bijna letterlijk op zijn keel moeten zetten toen ik mijn huis verkocht voor 20% lager dan de vraagprijs. Hij verklaarde mij voor gek toen ik vrij snel akkoord ging met de bieding. Ik had wel een prijsgarantie ingebouwd dat als er binnen 3 jaar verkocht werd voor een betere prijs dat ik een deel van de meerwaarde kreeg. Was voor alle partijen een bespreekbare optie. Je laat als het ware een stukje van het eigen vermogen in het huis zitten. Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb.

Mijn voorstel is dat u uw huis verkoopt voor minder dan u had verwacht. Dat is bijna uw vaderlandse plicht. Dat is het slechte nieuws en het goede nieuws is dat u, op uw beurt, een huis kunt kopen voor een stuk minder. Dus aan het eind van de transactie hoeft u, bij redelijk gelijkblijvende waarden van verkochte woning en gekochte woning, er eigenlijk niet op achteruit te gaan. U heeft nog evenveel huis, maar nu met minder vaste lasten maar minder spaarcenten. Met koper en de verkoper van uw nieuwe huis kunt u mijn meerwaarde optie inbouwen, daar kan de makelaar bij helpen. Dus bij een snelle gunstige doorverkoop kunt u nog een stukje meeprofiteren. Ik zou er overigens niet serieus rekening mee houden. U kunt ook kiezen voor de huuroptie. Een ware rage in de Verenigde Staten. Crisis maakt huren een betere optie. Je houdt je vrijheid en je kunt beter reageren op de veranderingen in je leven, veroorzaakt door de onrustige tijden. We moeten ze vooral niet kopiëren, maar als ze ergens goed in zijn is het wel inschikken, aanpassen, diep adem halen en verder gaan. Huren is een prima oplossing als ons leven, in deze onzekere tijden, nog volop in beweging is. Dus als u uw huis niet kunt verkopen, verhuur het dan.

Ondertussen bent u wel wat spaarcenten kwijtgeraakt en dat doet pijn. Die spaarcenten komen echter alleen weer terug als de economie en de woningmarkt weer de goede kant op gaan bewegen en daar draagt u zelf aan bij. Mocht u een restschuld overhouden, ga dan eens met uw bank praten. Ook voor de bank is een kleine restschuld makkelijker te verwerken dan een te grote hypotheek. Ik sta nooit te lang stil bij geleden verliezen. Je moet er overigens wel van leren vind ik.

En met Nederland komt het wel weer goed. We zijn nog steeds rijk en inventief en hebben een strategische positie in de wereld. Het zal uiteindelijk van ons eigen geloof in de toekomst moeten komen. Daar somber over zijn, is onpraktisch en weinig zinvol.
 



 << Vorig artikel Terug naar portal Volgend artikel >>